tirsdag den 13. september 2011

FV 2011 - Backstage IIX

Overskriften kunne også hedde Fucking Yes eller Hell Yeah. Hvorfor kommer senere.

I dag er vi på 2. dagen før valget og sidste chance for at brevstemme.

Dagens opgaver stod bl.a. på:

At få rettet i valglisterne så de stemmer overens med hvem der egenlig bor i kommunen.
At få tjekket op på sager og brevstemmer som der er tvivl om.
Alle brevstemmer skal ligges ud i distrikterne.
Alle brevstemmer som ikke høre til hos os skal sendes ud til rigtige kommune.
Alle brevstemmer skal tjekkes og fintælles så tallet passet med brevstemmeprotokollen. Dem som havde fået lov til få valgret og var indrejst kom så lørdag på en separat liste. Den skulle vi tage os af i dag.

Dem som indrejste har af gode grunde ikke optrådt på nogle lister før efter som de lige er kommet til landet. De kom på lister som skulle sættes i deres rette valgbøger. Det er bare en ekstra side som sættes bagerest i valgbogen.

Dem som mellem 15. dagen og 7. dagen er udrejst, døde eller umyndiggjort skulle slettes fra valglisterne. Det gør man ved at give dem en rød overstregning i valglisten og skrive hvorfor de var streget.

Så kommer vi der til hvor man skal høre godt efter.

Vi har jo nogle danskere som udrejste mellem 15. og 7. dagen og samtidig har valgret. De optræder faktisk på to lister:
 1. Listen i det danske distrikt de boede i på 15. dagen; altså FØR de udrejste.
 2. Listen med udlandsdanskerne som er udskrevet på 7. dagen; altså efter de er udrejst.

Man kan ikke stå på to lister og da de ikke bor i Danmark på dansk bopæl, så skal de altså slettes på liste nr. 1. Samme røde kuglepen, overstregning og forklaring.

Egenlig er det lidt underligt at de døde skal slettes i listerne, men jeg går ud fra det er for at f.eks. familien ikke kan tage valgkortet og går op og stemme.

Men alle de sletninger og tilføjelser gik super godt og de blev klaret så fint.
Så var der optællingen af brevstemmerne. Og her kommer Hell Yeah, så ind i billedet. Vi lukkede kl. 18, spiste aftensmad sammen, snakkede lidt og så gik vi i gang med optællingen.

For at opsummere, så ser en brevstemme sådan her ud når stemmen er afgivet og de ligges i stemmeurnen:


Inde i ligger stemmesedlen (som du kan se i FV 2011 - Backstage V), der er et følgebrev som borgeren har underskrevet på at de har stemt og har gjort uden nogen har påvirket dem og at de har stemt selv, jeg eller min kollega har underskrevet at vi har modtaget den og så ligges det hele i den brune kuvert. Foran står der hvilken kommune der skal have stemmen, bagpå står der borgerens navn, adresse og valgnummer.

Optællingen forgår sådan:
Hver dag optælles antal brevstemmer og tallet føres i en brevstemmeprotokol.
De sidste par dage er alle brevstemmer blevet lagt i nummerorden i distrikter.
I dag skulle de så fin tælles og det tal vi kom frem til skulle matche protokollen.

Vi tog hver en kasse og så tæller man af tre omgange:

 1. Man tjekker forsiden af brevet for at dobbelttjekke at brevstemmen høre til hos os. Ellers ligges den i bunke som skal til postdk og sendes til rigtige kommune.
 2. Man vender kassen om og tjekker at afsenderadresserne (borgerens adresse) ligger i alfabetisk orden.
 3. Man tjekker at vælgernummeret ligger i kronologisk orden.
Så kommer selve tællingen. Man tager en kasse og tæller hvor mange brevstemmer der er i kassen. Så kommer der en post it på hvor man skriver antallet.
En ny person kontroltæller kassen. Kommer man til det samme antal føres tallet på en liste. Kommer man ikke til det samme antal tæller en ny person indtil man kommer til to ens tal.

Til sidst ligges alle tal sammen og det tal skal stemme overens med protokoltallet. OG DET GJORDE DET! HELL YEAH!!

Og nu det sjove. 8,2 % har brevstemt. Det svare til næsten 2000 flere borgere end ved sidste folketingsvalg. Er det ikke spændende? Det synes jeg godt nok at det er.

Hjemme kl 21.15, normalt 15.

Hvad er der så tilbage nu?

I morgen skal de sidste rettelser tilføjes valglisterne. De sidste død skal slettes, de sidste brevstemmer modtages i posten og fordeles på diskreterne. Så køres alle brevstemmer på brandstationen. I gymnastiksalen på brandstationen sidder de valgtilforordnede ved borde, opdelt på distrikterne. De får hver deres kasser og så skal de tjekke at brevstemmerne er gyldige. De åbner den brune kuvert og tjekker at den som har brevstemt står på valglisten og så får de en markering i valglisten, så de ikke kan stemme på valgdagen. Jeg skal med for at besvare spørgsmål og evt. tjekke at en stemme er gyldig eller ej.

Vi åbner IKKE selve kuverten med stemmen i!!
På valgdagen fjernes den blå kuvert med stemmen i og den ligges i en stemmeurne som først åbnes efter valget er slut kl 21.

Der er ikke flere deadlines nu. Jeg skal ikke med ud på selve valgdagen i denne omgang, så torsdag aften er noget med fødderne oppe på sofabordet og et forhåbentlig et glas champagne i hånden. Jeg går tidligt torsdag!

Fredag kl. 8.30 stiller jeg til fintællingen, men mere om det efter fredag.

Så sidste dag før valget kommer til at handle om de sidste rettelser og brevstemmer der skal kontrolleres for gyldighed.


2 kommentarer:

 1. Torsdag går vel også med selv at få stemt? :-D

  Tak for beretningerne. Det er superspændende! Jeg er spændt på, hvad det ender med torsdag... Jeg håber på ny regering, så er det sagt!

  SvarSlet
 2. Rigtig spændende :) Jeg håber, du også fortsætter efter valgdagen i dag med at fortælle? Der sker sikkert også mange ting, man ikke lige tænker over.

  Til frokost kom vi til at snakke om, hvad reglerne er for en, der fylder 18 på valgdagen. Kan man så brevstemme? På det tidspunkt vil vedkommende jo ikke være myndig endnu.

  SvarSlet